Retro je IN

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Minimalistički, moderan, čak i sterilan, stilovi su uređenja koji dominiraju u uređenju svih vrsta prostora. Međutim, sve je više vintage i retro detalja koji se guraju u naše prostore, unoseći tako tonove topline u naše domove. Retro i Vintage pojmovi su koji asociraju na nešto staro, korišteno, međutim upravo su ti stilovi i boje ono nešto što će zasigurno u većini prostora unijeti onu notu života potrebnu svakom prostoru. Baš se ti stilovi, pravilnim odabirom, kombinacijom i rasporedom mogu savršeno uklopiti u svaki minimalistički stil uređenja i tako omogućiti kombinaciju nečega staroga sa nečime novim čime dolazimo do zaključka da prilikom renovacije i nije potrebno izmijeniti baš sve.

Pod ili zid

Podne ili zidne, cijela površina ili samo detalj, retro pločice su svakako nešto s čime morate biti oprezni kao i sasvim sigurni u odabrano, jer za razliku od nekog retro komada namještaja ili ukrasa, pločice ćete ipak malo duže imati u svome prostoru. Pa ipak, upravo te pločice pronalaze mjesto u sve više prostorija baš iz razloga širokog raspona ideja, kombinacija i optičkih iluzija koje se mogu postići sa njima. Neobični detalji, savršeno usklađene boje i razne kombinacije izvedbe garantiraju jedinstvenost prostora.

Retro pločice su najviše zastupljene u podnim izvedbama, međutim to nije nikakva prepreka dekoriranja vaših zidova jer se velika većina podnih pločica može postaviti i na zidove, dapače, takvim kombiniranjem povezat ćete cijeli prostor. Iako se ne svrstavaju u kategoriju retro pločica, ono što im idealno pristaje je pločica u imitaciji stare cigle koja također dolazi u raznim varijacijama tonova pa ih je vrlo lako uskladiti sa odabranim retro detaljima. Retro pločice mogu se kombinirati u svim prostorijama vašeg doma ili čak poslovnog/ugostiteljskog objekta.

Usklađivanje

Retro pločice će upravo radi svojih neuobičajeno iscrtanih površina, u minimalističkom, modernom ili industrijskom uređenju prostora savršeno pronaći svoje mjesto. Zapravo, one će vjerojatno biti upravo ona točka na i koja će zao­kružiti jednu cjelinu i unijeti pokret u prostor. Savršen su primjer pločice čija je površina tako savršeno iscrtana da po­stavljanjem na zid vjerodostoj­no prikazuju 3-D efekt, a za­pravo su glatke površine zbog čega su vrlo lake za održavanje i za razliku od obično obojanog zida, ili pak zida oblijepljenog tapetom, opcija pločica na zidu je svakako rješenje zbog kojeg će vaš prostor duže izgledati novim.

Retro u kupaonici

Često puta napravimo grešku i kupaonicu uređujemo odabi­rući klasične, jednobojne ele­mente pa svakodnevno ulazi­mo u jedan običan prostor koji ne odiše nikakvom osobnošću ili pak odemo u drugu krajnost pa u mali prostor unosimo pre­jake boje koje su tada toliko dominantne da u nekom trenu postaju iritantne te kvare one dragocjene trenutke opuštanja. Pronađite sredinu, kombini­ranjem sličnih tonova, iako u različitim dezenima možete postići savršen sklad, a opet stvoriti prostor koji ni malo neće biti dosadan ili prosječan. Retro pločica postavljena na dijelove zidova u kombinaciji s pločicom imitacije mramora i drveta savršen je detalj koji će uz drvo koje unosi dojam topline i mramor koji je ek­skluzivan i moderan, unijeti i onu nužno potrebnu dinamiku prostoru.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...