Čišćenje sifona i odvoda

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Sustav odvodnje je neizostavan dio svake zgrade, a služi za odstranjivanje otpadnih voda iz naših domova. Ukoliko se redovito ne održavaju sifoni i odvodi, mogu se pojaviti neugodni mirisi ili začepljenja, stoga je važno redovito ih održavati.

Svakodnevnim korištenjem vode za razne potrebe u kućanstvu (pranje suđa, pranje rublja, održavanje higijene i sanitarni čvorovi) stvaramo velike količine otpadnih voda koje prolaze kroz odvodne cijevi. Problem nastaje kada se u cijevima, zbog bacanja neadekvatnog sadržaja, natalože naslage i one postanu manje prohodne ili potpuno neprohodne, tj. začepljene, a iz njih se mogu širiti i neugodni mirisi. Razlog začepljenih odvoda najčešće su obloge od masti i sapuna, pomiješane s kosom, nečistoćom i tekstilnim vlaknima. Prvi znakovi koji ukazuju na začepljenje je voda koja sporo odlazi iz sudopera, kade ili bilo kojeg drugog odvoda.

Kako biste spriječili začepljenje redovito čistite zaštitni poklopac sifona (na sudoperu, umivaoniku, kadi i sl.) a možete postaviti i dodatnu zaštitnu mrežicu sa sitnim rešetkama na kojoj će se zadržati ostaci hrane, kosa i ostala nečistoća. Takve mrežice možete nabaviti u inačicama od plastike ili nehrđajućeg čelika. Uz to, pripazite da ne bacate u odvod sudopera ostatke hrane, ulja, talog kave i slično. Barem jednom u 6 mjeseci preventivno očistite odvode. Odvode možete očistiti raznim kemijskim sredstvima za čišćenje odvoda koja su dostupna u gotovo svim trgovinama.

Takva sredstva su vrlo učinkovita ali sadrže razne agresivne tvari pa se prilikom njihove primjene morate dobro zaštititi (koristiti zaštitne rukavice i po mogućnosti zaštitnu masku). Možete koristiti i prirodna sredstva za čišćenje poput alkoholnog octa, sode bikarbone ili soka od limuna koji osim što nisu štetni za zdravlje, ne štete ni okolišu, a jako su učinkoviti.

11

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...