Grijanje i kamini na pelet

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Zbog svoje jednostavnosti, ekološke prihvatljivosti i pristupačne cijene, grijanje na pelet postalo je jedno od najpopularnijih načina grijanja.

Kada govorimo o grijanju na pelete, govorimo o ekološki vrlo prihvatljivom obliku grijanja. Naime, pelet, koji služi kao gorivo, znatno manje onečišćuju zrak, budući da su CO2 neutralni te spadaju u obnovljive izvore energije. Cijena im je u odnosu na konvencionalne energente (nafta, plin, ugljen, lož ulje i sl.) puno stabilnija. Proizvodnja peleta u EU konstantno raste, te se predviđa rast do 15 milijuna tona godišnje do 2020. godine. S druge strane, peći na pelete pružaju puno veći komfor u odnosu na obične peći (bilo na kruta goriva ili lož ulje) te se, s obzirom na kaloričnost peleta, mogu postići uštede grijanja i do 30%, tako da povrat investicije iznosi samo nekoliko godina.

Što je to pelet?

Ovdje govorimo o drvenim peletima, a to su zapravo proizvodi valjkastog oblika promjera 6-8 mm i duljine od 10 – 30 mm, proizvedeni od prešanog usitnjenog drveta ili piljevine. Pelet se proizvodi pod izrazito visokim pritiskom uslijed čega se podiže temperatura drveta te tako nastaje prirodno ljepilo koje zadržava dobiveni oblik peleta. Slično peletima postoje i briketi, napravljeni po istom principu samo što su dimenzijama veći, kao npr. cjepanica drva. Peleti i briketi spadaju u drvenu biomasu (živuća ili donedavno živuća materija biljnog ili životinjskog porijekla koja se može koristiti kao gorivo ili u industrijskoj proizvodnji), a to su zapravo ostaci i otpad nastao pri piljenju, brušenju i sl. Iako, danas postoje postrojenja koja i svježe, "novo" drvo pretvaraju u pelet.

Peći na pelet

Upotreba peleta rasprostranjena je u gotovo svim granama gospodarstva i segmentima života gdje je potrebno grijanje. Od industrije (različita postrojenja na biomasu) i poljoprivrede (termogeni za zagrijavanje plastenika) do malih kućnih kotlovnica za centralno grijanje te kaminskih ukrasnih peći koje možete postaviti u svoj dnevni boravak.

 Kamini na pelet možemo podijeliti u dvije skupine:

  • zračne  (pomoću ventilatora upuhuju topli zrak u prostor u kojem se nalaze)
  • vodene (s ugrađenom cirkulacijskom crpkom i ekspanzijskom posudom čine mali sustav za centralno grijanje).

 Zračne kaminske peći na pelete, prilično jednostavnog, modernog oblika i dizajna, imaju u sebi ugrađen spremnik za pelete zapremnine od 15-20 kg, ovisno o modelu. Spajaju se na dimnjak promjera Ø 80 ili direktno u zid ako okolnosti i mogućnosti dozvoljavaju. Potpuno su automatizirane te zahtijevaju vrlo malo održavanja. Budući da nakon izgaranja peleta ostaje vrlo malo pepela, čišćenje je svedeno na minimum. Jedan spremnik peleta može trajati i 24h, ovisno o izolaciji objekta te naravno režimu grijanja koji koristimo (pomoću upravljačke elektronike možemo podesiti željenu temperaturu prostora). Sve su to faktori o kojima ovisi potrošnja peleta. Ovdje također treba spomenuti i samu kvalitetu peleta.

 Princip rada ovih peći vrlo je jednostavan. Jednom kad sipamo pelet u spremnik, one putem ugrađenog dozatora padaju u ložište gdje sagorijevaju i pritom stvaraju toplinu, koju pomoću ugrađenog ventilatora peć ispuhuje u prostor koji želimo grijati. Samo paljenje peleta vrši se putem električnog grijača kojeg kontrolira upravljačka elektronika na vrhu peći. Sagorijevanje je osim električnim grijačem, potpomognuto i posebnim ventilatorom koji je zadužen za dovod svježeg zraka i tako se povećava učinkovitost peći. Ove peći najčešće dolaze u snagama od 6 do 10kW. Visina im se kreće otprilike 80-90 cm, a dužina i širina otprilike od 45 – 60 cm. Težina im može varirati ovisno o debljini i kvaliteti kotlovskog čelika. Kako smo već prije spomenuli, rad peći je automatiziran, pa tako u većini slučajeva, peć možete podesiti na određenu temperaturu, možete podesiti vrijeme uključivanja peći (ako ste npr. na poslu i ne želite da vas dočeka hladan stan), upravljati možete i daljinskim upravljačem  i slično.

Na istom principu rade i vodene kaminske peći na pelete. Razlika je u tome što osim što griju prostor u kojem se nalaze (kao obična peć), ostali neiskorišteni dio topline šalju putem vode u radijatore. Ove peći izgledaju gotovo isto kao i zračne samo što nemaju rešetke za upuhivanje zraka, većih su dimenzija te dolaze u većim snagama. U sebi imaju ugrađenu cirkulacijsku pumpu i ekspanzijsku posudu, imaju integrirani spremnik za vodu koju griju, spremnik za pelet, ventilator ispušnih plinova te upravljačku elektroniku kojom se upravlja cijeli proces grijanja peći. Velika prednost kod tih peći je da ne morate imati kotlovnicu u podrumu, već ih možete staviti u svoj dnevni boravak s obzirom da imaju staklena prozirna vrata (iako, postoje i modeli namijenjeni baš za kotlovnicu bez stakla te ne griju prostor oko sebe već samo vodu za radijatore) te ih jednostavno ugradite i integrirate sa sustavom radijatora. S jedne strane imate onaj poznati vizualni i osjetilni ugođaj topline kad vidite vatru u ložištu dok s druge strane grijete cijeli stan ili kuću na svim razinama, a u podrumu ste si osigurali višak slobodnog prostora koji možete iskoristiti za nešto drugo.

Ekološki aspekt kamina na pelet i komfor njihova korištenja svakako su njihova prednost u odnosu na ostale načine grijanja. Skladištenje gotovih peleta u zaštitnoj ambalaži čišće je  i jednostavnije od cijepanja drva te zahtijeva manje prostora i vremena. Jednom kad sipate vreću peleta u spremnik peći, slijedećih 12-24h ne morate brinuti o ponovnom doziranju. 

Održavanje peći na pelet

Peć na pelet zahtijeva manje čišćenja nego peć na drva, no svejedno ju je potrebno redovito održavati. Ložište peći potrebno je svakodnevno čistiti od pepela, prašine i ostatka ogrijeva. Ložište je najbolje čistiti usisavačem namijenjenim baš za tu svrhu. Ladicu za pepeo možete čistiti jednom do dva puta tjedno, ovisno koliko često koristite peć. Staklo po potrebi očistite sredstvom namijenjemim za čišćenje stakla kamina, no mogu poslužiti i stare novine.

Svake godine potrebno je napraviti servis te se za to preporuča pozvati stručnu osobu. Da bi se zadržalo jamstvo na proizvod, proizvođači zahtijevaju da servis obavlja za to ovlaštena osoba. Od ovlaštene osobe obavezno zatražite potvrdu o obavljenom servisu.

Savjetujemo vas da odabirete kvalitetne, certificirane pelete napravljene od drva (točnije ostataka drva) koji su bez kemijskih supstanci.

Što je pelet?

Peleti su energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i prešanja raznih biomaterijala, najčešće drveta.

S obzirom na veliku energetsku učinkovitost, činjenicu da je za skladištenje peleta potreban mali prostor i da cjelokupan proces grijanja nije toliko “prljav” i zahtjevan, ne čudi rast populanost ovog načina grijanja.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...