Kotao na pelet ili drva?

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Pelet je stisnuta piljevina, drugim riječima, komprimirana vlakna drveta s jako malom količinom vode, koja daju iznimnu učinkovitost prilikom grijanja. Budući da mu je osnovni sastojak drvo, točnije prešana piljevina i drvni ostaci, pelet se ubraja u biogoriva. Pelet je prešani drvni ostatak vlažnosti manje od 10% što mu daje visoku energetsku učinkovitost. To su cilindrična zrna s promjerom 5-6 mm i dužinom 10-25 mm.

Prednosti kotlova na pelet:

  • Peleti imaju veću ogrjevnu vrijednost - 5,5 kWh/kg za razliku od 4,4 kWh/kg običnog cijepanog drva i vrlo nisku vlažnost (max.10% za razliku od 20% u drvu sušenom dvije godine)
  • Automatska regulacija – kotao se sam pali i gasi, a dostizanjem zadane temperature automatski se smanjuje snaga grijanja, te održava lagani plamen, dok opadanjem temperature, regulacija ponovno povećava snagu i dogrijava kotao
  • Rijetko i čisto loženje – Peći na pelet imaju integrirane spremnike koji se mogu napuniti svakih nekoliko dana, a većina pelet kotlova imaju samostalne spremnike koji drže pelete za nekoliko mjeseci loženja.
  • Nema potrebe za skladištenjem – Za razliku od grijanja na drva, zbog oblika I veličine peleti se transportiraju u vrećama.

Prednosti kotlova na drva:

  • Niža cijena od kotlova na pelet
  • Nezavisnost od električne energije – Za razliku od kotlova na pelet koji u slučaju nestanka struje, ne mogu da rade.

Kombinirani kotlovi Kombinirani kotlovi mogu kao sirovinu koristiti pelet i čvrsta goriva. Jedna vrsta ovih kotlova može koristiti obe sirovine istovremeno (dvostruka ložišta u kotlu), dok druga vrsta ima naizmjenični sustav loženja (različita vrata kotla za pelet odnosno čvrste sirovine).

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...