Održavanje sanitarnih armatura

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Da bi sanitarne armature besprijekorno radile potrebno ih je redovito održavati. Mogu se čistiti samo blagim sredstvima za čišćenje i mekanom krpom. Kamenac se najlakše čisti jestivim octom i sapunicom. Sredstva za čišćenje koja sadržavaju solnu kiselinu ili abrazivna sredstva mogu oštetiti armaturu.

ČIŠĆENJE PERLATORA

Čišćenje perlatora je uvijek potrebno kada je mlaz vode nepravilan ili raspršen. U većini slučajeva treba samo očistiti uložak perlatora, a može ga se i zamijeniti. Perlator se pri tome odvine viličastim ključem i rastavi te se potom ispiranjem ukloni kamenac i nakupine iz uloška. Naslage kamenca mogu se otopiti jestivim octom. Perlator potom valja sastaviti i ponovo navinuti na izljev slavine. Ako unatoč tome perlator ne radi ispravno, treba ga zamijeniti u cijelosti ili samo njegov unutarnji dio (uložak i brtvu).

ČIŠĆENJE TUŠA

Kamenac se nakuplja i na tušu, a najlakše se čisti tako da se ručica ili glava tuša potope u jestivi ocat čime se nakupljeni kamenac prirodno uklanja.

ODRŽAVANJE KUTNOG VENTILA

Kutni ventil je preporučljivo barem jednom godišnje otvoriti i zatvoriti. Time se uklanjaju moguće naslage kamenca na sastavnim dijelovima ventila i omogućava njegov dugogodišnji rad. U slučaju kutnog ventila s filtrom i kuglastom brtvom, jednostavno se zatvori protok vode i odvine matica u kojoj je mrežica koju valja očistiti, ako je potrebno.

ELEKTRONIČKA ARMATURA

U slučaju smetnji u protoku kroz elektroničku armaturu treba provjeriti stanje perlatora i mrežice u kutnim ventilima(nečistoće). Ako armatura ne zatvara protok vode, treba očistiti i magnetni ventil.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...