Sve o radijatorima za centralno grijanje

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Uvodite novo grijanje ili renovirate zastarjeli sustav grijanja te ste u dilemi
koji tip radijatora odabrati? Niste sigurni kakva je razlika između pločastog, cijevnog i aluminijskog radijatora? Prije nego krenete u ovaj ozbiljan posao savjetujemo da se dobro informirate.

Radijatori za centralno grijanje unijeli su pravu revoluciju u grijanje. S njima se svaka prostorija u kojoj se nalazi radijator grije iz samo jednog izvora topline. Voda koja se nalazi u cijevima, a prethodno je zagrijana pomoću nekog od izvora topline, dolazi do radijatora gdje se ta toplina zagrijavanjem radijatorskog tijela prenosi na zrak u prostoriji. Na našem području radijatori su toliko česti u stanovima i kućama upravo zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti.

Zahvaljujući njima naši su domovi i radni prostori topli i ugodni za boravak tijekom hladnijih dana, kojih je kod nas zaista mnogo. Zahvaljujući napretku tehnologije sustav grijanja uz radijatore čak može prepoznati kada dolazimo kući, kada se temperatura spusti ispod preporučene ili se pak može povezati pomoću aplikacije uz koju možemo kontrolirati toplinu putem mobitela.
Dok spominjemo radijatore važno je dobro se informirati prije nego li se odlučimo za njihovu kupnju. Svaka vrsta radijatora ima svoje specifične značajke kao i prednosti i mane.

Povijest radijatora

Prvi zapisi o radijatorima dolaze od starih Rimljana. Naime, rimski inovator po imenu Sergius Orata prvi je opisao i projektirao sustav grijanja koji je bio korišten u kućama za kupanje. Pomoću peći, voda se zagrijavala te je kroz zatvoreni podni prostor dopirala kroz zidove do prostorija koje je trebalo grijati.

Osim Rimljana, Koreanci su možda još i prije koristili sličan način grijanja. Glavna je razlika što su Koreanci koristili podne dimnjake koji su usmjeravali zrak i toplinu kako bi što prije i efikasnije došli do izlaza. Iako postoji već tisućama godina, radijator je službeno patentiran tek u 19. stoljeću.

Funkcioniranje i vrste radijatora prema izvedbi

Radijatori za centralno grijanje namijenjeni su predaji topline, odnosno, oni su grijaća tijela koja se zagrijavaju putem vode te isijavaju toplinu. Termalna energija koja je nastala zagrijavanjem vode uz pomoć izvora topline (vatre, plina itd.) prenosi se putem radijatora na zrak unutar prostora.
Radijatori su tako dizajnirani da kroz njih lagano može cirkulirati okolni zrak koji se brzo ugrije. Nakon što se ugrije, zrak se diže do stropa te se tamo počinje hladiti i ponovno padati do dna prostorije. Tako se postiže cirkulacija zraka koja održava temperaturu u prostoriji.

Danas možemo pronaći razne vrste radijatora a uobičajeni su:

  • pločasti klasični radijatori,
  • cijevni radijatori (kupaonski),
  • aluminijski radijatori.

Pločasti klasični radijatori imaju manje dubina i jednostavniji su za čišćenje. Zbog drugačijeg dizajna, cijevi kojima putuje voda su skrivene te je završni dojam elegantniji od rebrastih radijatora.

Glavna odlika cijevnih (kupaonskih) radijatora su međusobno povezane cijevi koje su postavljene okomito ili vodoravno. Ovakvu vrstu radijatora najčešće možemo pronaći u kupaonicama zbog njihove praktičnosti.

Međusobno povezani članci čine jedinicu aluminijskih radijatora, a broj članaka ovisi o veličini prostora kojeg je potrebno grijati. Najveća mana rebrastog radijatora je njegovo komplicirano čišćenje, dok im je glavna prednost dugi vijek trajanja.

Radijatore dijelimo i prema više vrsta materijala od kojeg su izrađeni, a među najčešćima su:

  • čelični radijatori,
  • aluminijski radijatori,
  • radijatori od lijevanog željeza.

Čelični radijatori ili pločasti radijatori su trenutno vodeći na tržištu zbog svojih brojnih prednosti. Ističu se niža cijena proizvoda u odnosu na aluminijske, dugi vijek trajanja te atraktivan dizajn. Aluminijski radijatori dugo su bili vodeći na tržištu zbog svojih iznimnih toplinskih svojstva te visoke otpornosti na koroziju. Aluminijski radijatori cjenovno su znatno skuplji od čeličnih zbog svojih kvalitetnih značajki pa zbog toga daju i efekt luksuza.
Radijatori od lijevanog željeza su stara škola. Spojeni su vertikalnim cijevima te su idealni za stanove koji se uređuju u tradicionalnom stilu. Njihovo svojstvo je sporo zagrijavanje, ali i dugo zadržavanje topline nakon gašenja te iznimna dugovječnost.

Čišćenje radijatora

Radijatori su pravi sakupljači prašine, ali i ostalih tvari poput psećih dlaka i sličnih nečistoća, a vrlo često zadaju pravu muku tijekom čišćenja. Kako bi uspješno i sa što manje muke očistili radijatore pratite sljedeće upute:

  1. Ugasite radijatore,
  2. U što većoj mjeri usisajte prašinu iz otvora ili je sa sušilom za kosu potjerajte na pod gdje ju tada lako možete obrisati ili usisati,
  3. Pomoću peruške za čišćenje dosegnite dijelove do kojih ne možete rukom,
  4. Vanjski dio radijatora obrišite mekom krpom i prikladnim sredstvom za čišćenje kako bi se uklonila sva prašina te isperite toplom vodom i temeljito posušite.

Kompaktni i ventilski radijatori

Kompaktni i ventilski radijatori osiguravaju najbrže zagrijavanje prostora te pružaju fleksibilnost u reguliranju topline koja omogućava postizanje idealne temperature.

Ventilski radijatori predviđeni su za instalacije grijanja kod kojih je cijevni razvod postavljen u podove ili zidove objekta.
Kompaktni radijatori predviđeni su za klasično postavljanje centralnog grijanja po zidu te se postavljaju najčešće u već nastanjene prostore.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...