Zidno grijanje

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Sve važnija pozicija grijanja pri niskim temperaturama, te alterna­tivnih energetskih sustava vodi do sve veće potražnje za površinskim susta­vima grijanja, poput primjerice zidnog grijanja. Udobnost koju posreduje, čini ga, u usporedbi s konvencionalnim su­stavima grijanja, varijantom grijanja koja ide u korak s vremenom i štedi energiju.

Prema nekim izračunima zidno grijanje omogućuje uštedu na troškovima grija­nja i do 30%. Dok podno grijanje rješava Vaš problem grijanja prostora putem jedne plohe, zidno je grijanje četvero­struko učinkovitije. U kombinaciji oba sustava možete dobiti pet grijanih od ukupno šest ploha Vaše prostorije, a takvo se rješenje najčešće primjenjuje u kupaonicama obloženim zidnim i podnim pločicama. Primjenom zidnog sustav grijanja Vašu ćete sobu rasteretiti robusnih radijatora, koji nerijetko na­rušavaju estetiku prostora. Osim toga, riješit ćete se prašine uzrokovane kon­vekcijom toplog zraka iz radijatora, a što je posebno značajno za osobe alergične na kućnu prašinu. Prema izjavama stručnjaka, plošno grijanje producira “mekano” odavanje topline, pri čemu horizontalno odavanje topline preko velike zidne površine većina ljudi smatra nadasve ugodnim iskustvom.

Temperature vode u sistemu ne treba biti visoka da bi u Vašem domu bilo ugodno. Za ujednačenu toplinu unutar prostorije dovoljno je da je voda u si­stemu centralnog grijanja zagrijana na 30°C. Prednosti grijanja putem zidova očituju se i u konstantnom volumen­skom grijanju prostora između poda i stropa. Time se u cijeloj prostoriji stvara ravnomjerna ugodna temperatura. Primjenom klima sustava, odnosno pu­štanjem hladne vode u sistem tijekom ljeta, sustavi zidnog i podnog grijanja mogu biti iznimno učinkoviti i u smislu rashlađivanja Vašeg doma, koji će tako i u vrućim ljetnim mjesecima biti ugodan za boravak i lakši san.

Zahvaljujući gotovim elementima, montaža sustava zidnog grijanja danas je vrlo jednostavna. Na tržištu su raspo­ložive gipsane ploče s integriranim cije­vima, a njihova je montaža čista i brza. Ovakav sustav montaže klima elemena­ta naziva se suhom izvedbom. Za razliku od nje, moguće je i polaganje cijevi za grijanje u zid, odnosno u montažne vodilice učvršćene za zid.

Područje primjene

Zidno grijanje može se koristiti u novo­gradnji i starogradnji. Najčešće se zidno grijanje, zbog usporedivih temperatura sustava, koristi kao dopuna podnim gri­janjima. Zahvaljujući gotovim elemen­tima, montaža sustava zidnog grijanja danas je vrlo jednostavna. Na tržištu su raspoložive gipsane ploče s integriranim cijevima, a njihova je montaža čista i brza. Ovakav sustav montaže klima elemenata naziva se suhom izvedbom. Za razliku od nje, moguće je i polaganje cijevi za grijanje u zid, odnosno u mon­tažne vodilice učvršćene za zid.

Idealno rješenje s ekološ­kog aspekta

Plošno grijanje kao dio sustava grijanja niskim temperaturama najbolje je rješe­nje za sklop sustava grijanja koje čuva okoliš. S niskom protočnom temperatu­rom od 28 do 30 stupnjeva C (maksimal­no 35 do 45) kao idealan odabir u obzir dolaze štedljivi kondenzacijski kotlovi ili toplinske pumpe. U idealnom slučaju se kombiniraju sa solarnim sustavom koji služi za grijanje i dobivanje tople vode.

Gotovi objekti s osobito dobrim su­stavom izolacije i velikim staklenim površinama u svrhu pasivnog iskoriš­tavanja Sunčeve topline izgledaju kao predodređeni za plošno grijanje zidova. Ono reagira četiri do pet puta brže od podnog grijanja, tako da je mogućnost pregrijavanja prostorija tijekom sunča­nih razdoblja puno manja. Tome treba pridodati: većina zidnih sustava grijanja može se tijekom završne obrade zidova jednostavno uklopiti što skraćuje vrije­me gradnje i štedi novac.

Prije je bilo potrebno puno predradnji – jedini razlog zašto se zidno grijanje unatoč svim svojim prednostima nije više proširilo u praktičnoj primjeni bio je zahtjevan konstrukcijski rad prilikom montaže. Upravo se to u međuvremenu promijenilo.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...