10 načina kako uštedjeti novac prilikom grijanja doma

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Svatko voli ugodan i topao dom kada je zima, ali uz grijanje dolaze visoki novčani izdaci zbog povećanih energetskih troškova. Donosimo vam 10 načina kako da troškove grijanja držite pod kontrolom i uštedite novac pri grijanju doma.

Koristite programabilni termostat  

Iako vaš dom ima termostat, provjerite možete li ga programirati tako da uključuje i isključuje grijanje ovisno o trenutku kada dolazite ili napuštate svoj dom. Kada ovisite o osobi koja će ručno podešavati termostat, vrlo je velika vjerojatnost ljudske pogreške i krive procjene, a to znači kako ćete trošiti bez potrebe više energije i to skupo platiti. Programabilni termostat automatski će prilagoditi temperaturu i snagu grijanja čak i kada ste daleko od svog doma.  

Zagrijavajte prostor selektivno po zonama  

Ako stanujete u velikom prostoru morate u načinu grijanja uzeti u obzir kako vam trebaju različite grijače jedinice za različite ‘zone’ ili područja stambene površine. To će značajno smanjiti vrijeme rada pojedinih grijača, te će omogućiti samo zagrijavanje određenih područja stambene površine u kojoj se najviše boravi. Ako imate veći broj stanara koji žive u kući, to može biti vrlo dobar izbor koji donosi značajne uštede isključite grijanje po noći.Večernji sati su najskuplje vrijeme za grijanje s obzirom na osjetno niže temperature zraka nego po danu.Smanjite intenzitet grijanja kada odete na spavanje, a u krevetu koristiti deblje deke ili pokrivače. Kada spavate vaše tijelo emitira svoju toplinu i zato neće trebati grijanje u kući.  

Razmislite o korištenju grijača zraka  

Umjesto da zagrijavate cijelu kuću ili stan centralnim grijanjem, možete koristiti električne grijalice u pojedinim sobama. Grijalice su jeftinije u utrošku energije, a pri tom će zagrijati prostor brže nego centralni sustav. Za sigurnost,slijedite upute proizvođača pri pokretanju takvih grijača i držite ih podalje od drugih predmeta kako ne bi došlo do požara.  

Koristite stropni ventilator za hlađenje  

Ako imate stropni ventilator za rashlađivanje možete ga koristiti i zimi.Topli zrak je lakši i diže se u prostoriji pod strop. Ako uključite stropni ventilator,on će topli zrak usmjeriti prema podu te time ravnomjernije zagrijati cijelu prostoriju. Ovo je osobito važno i efikasno kod prostora s iznad prosječno visokim stropovima.U zimskom razdoblju osim zagrijavanja prostora, vrlo je važno stvorenu toplinu zadržati u prostoru, da toplina ne pobjegne, jer je to čisti gubitak u financijskom smislu. Izolirajte prozore i vrata, a svakako pregledajte ulazna vrata kako bi se osiguralo da hladni zrak ne ulazi ispod vrata. Zamijenite brtve ako je potrebno.  

Izolirajte prozore i vrata  

U zimskom razdoblju osim zagrijavanja prostora, vrlo je važno stvorenu toplinu zadržati u prostoru, da toplina ne pobjegne, jer je to čisti gubitak u financijskom smislu. Izolirajte prozore i vrata, a svakako pregledajte ulazna vrata kako bi se osiguralo da hladni zrak ne ulazi ispod vrata. Zamijenite brtve ako je potrebno.  

Servisirajte na vrijeme sustav grijanja  

Učinkovitost sustava grijanja u velikoj mjeri ovisi o ispravnom radu. Jeste li na vrijeme servisirali sustav grijanja?  

Provjerite izolaciju potkrovlja  

Velik dio topline u kući odlazi kroz strop, a zatim kroz potkrovlje i to je čisti gubitak. Pobrinite se potkrovlje ima dovoljno izolacije i to visoke kvalitete. Od predobre izolacije ne može biti štete, dapače.  

Pustite da sunce uđe  

Tijekom zime smo skloni da zamračimo prozore i to je greška. Zastore ili rolete odmaknite preko dana, a po mraku ih navucite. Po danu sunce svojim zrakama dodatno zagrijava unutrašnjost, pa trebate manje energije za zagrijavanje, a po noći rolete na prozorima sprječavaju odlazak topline iz prostorije.  

Modernizirajte uređaje za grijanje  

Ako su vaši uređaji stari više od 8 do 10 godina, poželjno ih je zamijeniti novima koji su energetski puno efikasniji. Pri kupnji novih uređaja za grijanje opredijelite se za one koji u svojim deklaracijama imaju značajne uštede energije, jer Vaše konačne troškove energije za grijanje u velikoj mjeri određuje učinkovitost korištenja energije uređaja za grijanje.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...