Činjenice o kvaliteti TTO razdjelnika od plemenitog čelika

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Razdjelnici od plemenitog čelika proizvođača TTO Thermotechnik vrhunske su kvalitete i neizostavan dio sustava podnog grijanja.Firma TTO Thermotechnik proizvodi od 1989. Godine razdjelnike i razdjelne ormariće za najpoznatije ponuđače sustava podnih i drugih grijanja u Europi. Od 2003. godine na tržištu razdjelnika došlo je do popularizacije razdjelnika od plemenitog čelika.

Rapidno povećanje cijene bakra, a samim tim i mesinga, rezultiralo je smanjenom težinom od čak 60% razdjelnika od plemenitog čelika. U međuvremenu su razdjelnici od plemenitog čelika gotovo u potpunosti istisnuli razdjelnike od mesinga  na europskom tržištu. TTO je 2003. godine plasirao na tržište svoj razdjelnik od plemenitog čelika koji od tada izuzetno dobro konkurira ostalim proizvođačima razdjelnika.

TTO razdjelnici od plemenitog čelika proizvode se od materijala 1.4301 Edelstahl (po DIN-u: X5 CrNi 18- 10) koji se u oblasti grijanja najviše koristi za proizvodnju razdjelnika od plemenitog čelika. Riječ je o austenitskom čeliku koji je otporan na kiseline, za upotrebu u temperaturnim režimima do maksimalno 300 °C, otporan je na utjecaj vode, vodene pare, vlažnog zraka, konzumne kiseline kao i slabe organske i anorganske kiseline. Područje uporabe ovog čelika je uistinu veliko, od opreme za proizvodnju pića preko kozmetičke industrije do proizvodnje kućanskih artikala. Za proizvodnju se koriste isključivo profili poznatih europskih proizvođača, a proizvodnja se vrši na potpuno automatiziranom specijalnom postrojenju u taktu od 46 sekundi.

U usporedbi s poznatim mesinganim razdjelnicima od 1“ razdjelnici TTO imaju 56% veći poprečni presjek. Još jedna prednost TTO razdjelnika je vanjska kragna predviđena za odzraku razdjelnika koja omogućuje 100-postotnu odzraku razdjelnika. Da je ta kragna okrenuta prema unutra ne bi bilo moguće odzračiti cca. 5 mm u gornjem dijelu razdjelnika što predstavlja oko 10% ukupnog volumena cijelog razdjelnika, što je slučaj kod konkurentskih razdjelnika.

TTO razdjelnici raspoloživi su od 20 do 12 priključaka. Na upit je moguće isporučiti i razdjelnike s 15 (dvostrano bušeni za priključak radijatora) odnosno 16 (jednostrano bušeni) priključaka. Svi modeli su proizvedeni na istom potpuno automatiziranom postrojenju. Svi TTO razdjelnici su obostrano opremljeni s 1“ unutarnjim navojem koji se proizvodi specijalnom tehnologijom kojom se materijal izuzetno nježno preoblikuje iako se tom obradom postiže dvostruko veća čvrstoća materijala nego kod osnovnog profila. To osigurava siguran spoj s priključnim elementima i isključuje mogućnost pojave pukotina uslijed naponske korozije.

U istom proizvodnom procesu se ispred unutarnjeg navoja od 1“ izvodi komora za O-prsten. Njezin zadatak je pohraniti O-prsten montiran na spojnicu ili čep i time spriječiti propuštanje vode. Prilikom upotrebe TTO priključnih garnitura i čepova iste čine čvrsti spoj kod kojeg ne može doći do prevrtanja ili oštećenje navoja, razdjelnika ili njegovih ugradbenih dijelova. Uz pomoć tih specijalnih priključnih garnitura i čepova i vizualni izgled razdjelnika se upotpunjuje. Razdjelnik je u svim svojim verzijama opremljen s ¾“ Erutokonus sekundarnim priključcima. Jedna od prednosti TTO razdjelnika je i montaža na uzdignute i zamaknute držače. Kroz to se olakšava ugradnja i priključivanje cijevi jer cijevi donjeg razdjelnika prolaze točno polovicom polja gornjeg razdjelnika i sprječava se poklapanje cijevi.

Također su razdjelnici međusobno u različitim razinama da bi se cijevi mogle lakše dovesti do gornjeg razdjelnika. Držači razdjelnika se montiraju na okruglim krajevima razdjelnika čime se u ekstremnim situacijama ugradnje štedi dodatnih oko 5 mm dubine što je potrebno npr. kod ugradnje u 80 mm duboke razdjelne ormariće. Opcionalna mogućnost opremanja razdjelnika je sa nalijegajućim termometrom.

Termometar ima raspon mjerenja od 0-80 °C i sa svojim sedlom je posebno prilagođen obliku profila razdjelnika. Princip rada nalijegajućeg termometra ima prednost da se ne žrtvuje dodatni krug razdjelnika za mjerenje temperature i time potencijalno povećava dimenzija razdjelnog ormarića te se izbjegava bušenje razdjelnika s prednje strane što omogućuje i naknadnu ugradnju.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...