Kako nas uništava suhi zrak

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Ukoliko relativna vlaga zraka u prostoriji dođe blizu 100 %, može doći do pojave kondenzacije na po­vršinama, što dovodi do stvaranja plijesni ili korozije. Međutim, ni previše suh zrak nije pogodan za zdravlje.

Studije su pokazale da suhi zrak ima četiri glavna djelovanja na ljudsko tijelo:

Udisanje suhog zraka je poten­cijalna opasnost za zdravlje koja može uzrokovati respiratorne bolesti kao što su astma, bron­hitis, sinusitis, krvarenje nosa ili opća dehidracija, jer se sma­njuje količina tjelesnih tekućina tijekom disanja. Isparavanje vlage s kože može uzrokovati iritaciju kože i svrbež očiju. Ako je snižena vlaga zraka, do­lazi do statičkog elektriciteta - blagog šoka prilikom dodira metala. Subjektivna temperatura zra­ka je manja nego ona na koju pokazuje termometar, tijelu je hladnije.

Da bi nadoknadila nedostatak vlage u zraku, pluća proizvode više sluzi. I baš ova dodatna gusta sluz može stvoriti probleme astmatičarima. Problem suhog zraka može se sma­njiti povećanjem relativne vlage zatvorenog prostora uz pomoć ovlaživača zraka, tj. raznih metoda isparavanja tekućine iz postavljenih posuda. Mogu pomoći čak i mokri ručnici postavljeni na radijato­re. Osim toga, što je manja tempe­ratura sobe, to je lakše postići želje­nu vlažnost zraka.

Subjektivni osjećaj topli­ne i vlaga

Što se tiče subjektivnog osjećaja topline, on ovisi o vlazi neke pro­storije i može varirati i po pet ili šest stupnjeva na istoj temperaturi, ukoliko se vlaga mijenja od 10% do 80%. Naime, zbog isparavanja, ljud­sko se tijelo hladi kad je izloženo su­hom zraku. Osjećaj hladnoće pada kako se smanjuje vlaga. Primjerice, na temperaturi od 21 °C Celzijeva osoba će osjećati veću hladnoću ukoliko uđe u sobu sa suhim zrakom nakon izlaska iz kupaonice pune vlage. Primjerice, temperaturu zraka od 24 °C uz relativnu vlage od 0% ljudi osjećaju kao 21 °C. Kod relativne vlage od 100% istu temperaturu osjećali bismo kao da je 27 °C. Ugodna temperatura postiže se na 23 °C uz relativnu vlagu zraka od 20% ili na 21 °C uz 80 postotnu vlažnost zraka. Relativna vlaga od 20% uobičajena je tijekom zimskih mjeseci u domovima bez ovlaživača zraka u kojima je uključeno grijanje.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...