Kupaonica, kako odabrati stil moje kupaonice?

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Svatko tko je renovirao kupaonicu, se u jednom trenutku zapitao: "Čemu sve ovo?". Je li zaista stvarno potrebno sjesti, razmišljati i brinuti se o uređenju kupaonice? Trošiti vrijeme, gotovinu i živce na kupaonice? Pa, samo razmislite o tome koliko ljepše polovice provode vremena u kupaonicie, automatski ćete shvatiti njegovu važnost. Čak i za one s višečlanom obitelji, bilo bi dobro probuditi se svakog jutra i ući u nešto što vas osvježava i čini pozitivnim na samom početku dana. Vrlo jednostavno, kupaonica je jednako važna kao i svaka druga prostorija u vašem domu, te vam stoga donosimo jednostavne i konkretne savjete o tome kako odabrati pravi pristup pri renovaciji kupaonica. To stvarno nije toliko teško kao što mislite .

Dakle, odlučili ste se da je vrijeme za obnovu kupaonice, ali ste zaglavili s možda najvažnijim pitanjem: Koji je moj stil?

Bilo da ste iskusni renovator ili ne, odabir stila za kupaonicu može biti teška situacija. Gdje je, nekoć kupaonica bila nebitna prostorija pri izgradnji kuće i renoviranja stana, sada je jedna od najvažnijih prostorija u stambenom prostoru. Kupaonica mora biti funkcionalna i praktična, ali mora djelovati i kao neka vrsta oaze odnosno opuštajuće prostorije. Mjesto za opuštanje i odmaranje, koliko i mjesto za higijenu, kupaonica 21. stoljeća je prostorija s višestrukom funkcijom. Od osnovnih higijenskih zadataka do relaksirajućih kupki, kupaonici se mora dati poseban značaj.

Nažalost, za mnoge od nas, imamo velikih poteškoća pri odabiru stila. Na sreću, sastavili smo nekoliko savjeta koji vam pomažu odabrati stil kupaonice koji će odgovarati vašim potrebama i dodati vrijednost vašem domu.  

Koji je stil vašeg doma?

Prva stvar koju treba uzeti u obzir prilikom sastavljanja novog stila kupaonice je: kakav je stil ostatka vašeg doma? Jeste li već renovirali ili ukrašavali ostatak svog doma ili planirate poduzeti daljnje obnove nakon dovršetka kupaonice? Ako planirate potpuno preuređivanje, kupaonica je odlično mjesto za početak. To znači da možete odabrati potpuno novi stil, pa čak i dopustiti sebi malo eksperimentalnog duha.  Ako ste već oblikovali ostatak svog doma i ne planirate napraviti velike promjene u kuhinji, dnevnoj sobi ili zabavnim područjima, onda je dobro zadržati dosljedan stil pri obnovi vaše kupaonice.

Kupaonica | Stil | Renovacija

Možda se radi o tradicionalnijem stilu kojeg želite postepeno zamijeniti u modernijim stilom u čitavoj kući ili vraćanjem klasičnog stila u vaš dom. U svakom slučaju bilo bi poželjno da budete dosljedni i ustrajni pri renovaciji. No ako se zbog financijskog troška odlučite samo za renovaciju kupaonice, održavanja stila može biti problematično. To prije svega možemo vidjeti po dizajnu pločica. Ukoliko živite u malom okruženju ponuda pločica će biti poprilično ograničena i svedena na postojeće trendove. Ne samo da smo nekad ograničeni izborom dezena pločica nego i dimenzijama istih. U ovakvim situacijama poželjno je improvizirati i izabrati nasličniji stil našem stilu.

Koji je vaš budžet?

Rasporedite svoj novac. Pametno definiranje budžeta je ključno za postizanje uspješne obnove kupaonice. Međutim, nemojte se obeshrabriti ako su sredstva ograničena! Premda često mislimo da možemo uštediti na pločicama birajući klasu slabije kvalitete pločica, no to se često može odbiti o glavu.  Pri samom postavljanju instalacija i nezgoda u kupaonici u vidu poplava i drugih kvarova, pločice često znaju prve nastradati. Odluka o tome gdje uložiti, a gdje se odlučiti za više ekonomičnih opcija je još jedan ključ uspjeha. Razgovor s vašim renovatorom za kupaonicu pomoći će vam da shvatite gdje možete uštedjeti novac i gdje je važno dodatno investirati. Prema mnogim istraživanjima nikada ne bi trebalo štedjeti na instalacijama u vidu ventila i vodovodnih cijevi.

Kupaonica prema ogledalu

Poznata je činjenica da ljudi provode više vremena gledajući se u ogledalo nego na druge aktivnosti u kupaonici. Upravo zato je bitno posvetiti se odabiru ogledala. Rub ogledala defina prostor oko njega i time započinjemo definirati stil svoje kupaonice. Odabirom ogledala jednostavno definiramo jesmo li bliži tradicionalnijem stilu ili modernijem stilu. Ramu odnosno okviru ogledala se pridaje posebna pozornost. Trenutno rpolazimo kroz trend gdje su popularna ogledala bez ramova odnosno okvira. Tu primjećujemo izuzetno izražen minimalistički stil koji je sveprisutan u modernizmu. Osim dizajna ogledala treba odabrati i veličinu ogledala prije svega osvrćući se na naše potrebe.

Izaberite stil koji odgovara vašoj kupaonici

Vaš zamišljeni stil kupaonice se mora stopiti s realnošću. Zbog toga je važno imati sliku u glavi kako bi proizvodi koji nam se sviđaju u izlogu izlgedali u našoj kupaonici. Nema smisla izabrati nešto što izgleda sjajno u trgovini, ali se ne uklapa u našoj kupaonici. Pritom treba voditi računa o osvijetljenju u kupaonici i samom pojmu prostora. Možda nešto što izgleda komforno i prostrano bi izgledalo skučeno u našoj kupaonici jer bi se suzio slobodan prostor. Kupaonica | Stil | Renovacija

 

Odaberite boje pločica i dezena istih koje odgovaraju vašim zidovima kupaonice jer ih nećete mijenjati u dogledno vrijeme. Premda se savjetuje da kupaonica bude svjetlija, to ne mora da bude uvijek tako. Tamne pločice i svijetla keramika također imaju svoju originalnost. Bitno je da se ne izgubimo u mnogim ponudama i izborima. Uvijek treba pogledati koji su stilovi trenutno u trendu, no moramo se voditi našim potrebama kao vodiljom pri izboru stila. U kojem okruženju odnosno  stilu se osjećate dobro i ugodno je definitvno ono čemu trebate težiti.

Nemojte zanemariti funkciju tako što ćete izgubiti u traženju stila

Izgled kupaonice je svakom domaćinu/domaćici izuzetno važno, ali ono što je važnije je svrha koju služi i koliko vam je stvarno potrebno. Razmislite o kvaliteti materijala koji ste kupili i pobrinite se da ono što kupite savršeno odgovara vašim potrebama. Čak i najneobičnija kupaonica mora imati otvore dovoda i odvoda vode. Minimalistički dizajn ogledala i njegova ljepota vam neće puno poslužiti ako vam nedostaje polica i mali ormarić pred istog. Tradicionalna ogledala i ormarići mogu biti lijepi na oko no njihovo održavanje će nam sigurno oduzeti vremena. Svrha prije dizajna se nameće kao normalna stvar pri renoviranju kupaonice. Ne želite žrtvovati komfor za ljepotu; barem ne u ovom slučaju!

Izaberite tuš kabine po vašoj mjeri

Veličina kabine prije svega treba da odgovara zahtjevima upotrebe, a ne zato što je bila na sniženju ili izgleda lijepo. Nemojte odabrati nešto što je preveliko za prostor dostupan u kupaonici. Ocrtajte kredom ili olovkom prostor u kupaonici koji će zauzeti kabina.

Kupaonica | Stil | Renovacija

Tek onda možete dobiti približnu sliku onoga što vam treba. Kabina je jedan dio kupaonice gdje možete eksperimentirati, za razliku od sudopera i WC školjke, koji dolaze s ograničenim mogućnostima. Ovo je jedan aspekt renoviranja kupaonice u kojem možete imati mašte, tako da odete u potragu za raznim mogućnostima. Ali, pobrinite se da se podudara s vašim središnjim dijelovima kupaonice. Kabina je najveća stvar u našoj kupaonici, te su njene dimenzije prvo što definiramo. Naravno možemo napraviti kompromis u određenim granicama, no moramo voditi računa o prostoru u kupaonici.

Razmislite o tome tko stvarno koristi kupaonicu i dizajnirajte je u skladu s njihovim potrebama

Odabir stila kupaonice za obitelj s malom djecom je potpuno drugačija od odabira novovjenčanog para. Dok je onaj dizajniran za djecu može imati sudoper, ogledalo i kabine u razigranoj i luckastoj temi, onaj za novovjenčani par će imati jednostavniji stil  izražen u maksimalno dvije boje. Nije stvar samo u bojama. Kupaonska garnitura je na primjer porpuno drugačija za obitelji s više članova. Oni su skloniji klasičnim komodama i ormarićima s više ladica i vrata. Obrnuto, obitelj s manjim brojem članova neće imati potrebu za toliko skladišnog prostora, te će uživati u većem komforu. Dakle, razmišljajte o tome tko zapravo koristi kupaonicu prije nego što razmislite o odabiru stila.

Istražite dobro, kupujte pametno i uštedite novac

To se vjerojatno odnosi na bilo koji oblik uređenja i ponovnog uređenja, ali svakako provjerite sve mogućnosti koje imate prije nego što kupite. Pazite na popuste i zapamtite da gotovina ne kupuje uvijek stil. Ako vam se sviđa određeno dizajnersko izdanje kupaonice, ali si to ne možete priuštiti, zamolite lokalnog majstora da napravi imitaciju. Možda nije markirano, ali izgleda dobro.

Kupaonica | Stil | Renovacija

Determiniranje stila kupaonice može napraviti ili razbiti izgled i dojam vaše kupaonice. Stoga pomno planirajte, budite kreativni i radite s onim što imate. Nije teško stvoriti umirujuće okruženje ako se posvetite kreaciji istog. Iako će majstor obaviti većinu "teškog posla", nedajte se zaslijepiti time jer proces renoviranja kupaonice je izuzetno složen proces između podrobnog planiranja i donošenja većeg broja odluka u moru izbora i ponuda raznih proizvoda.  

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...