Lokalni sustavi grijanja: budućnost grijanja

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Tradicionalni sustavi grijanja uskoro će biti stvar prošlosti smatraju stručnjaci. Znanstvenici i istraživači na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, SAD, rade na razvoju novog sustava grijanja koji će napraviti revoluciju na tržištu grijanja.

Znanstvenici su uspješno kreirali lokalni sustav grijanja koji koristi LED žarulje kako bi usmjerili in­fracrvene zrake prema osobama koje se nalaze u nekoj prostoriji.

Lokalni sustav grijanja usmjerava toplin­sku energiju na individualce u prostoriji za razliku od tradicionalnog grijanja gdje se grije sam prostor. Osobe se pre­poznavaju putem Wi-Fi tehnologije za praćenje koje aktiviraju uređaje zagrija­vanja pozicionirane na stropu prostorije. Umjesto da se zagrijava čitava prostorija, lokalni sustav zagrijavanja može ušte­djeti masivnu količinu energije kada se koristi u velikim prostorijama poput bi­blioteka, trgovačkih centara i poslovnih objekata. Projekt je razvio tim stručnjaka sa MIT-a pod nazivom Senseable City Lab u suradnji sa MIT centrom za bežič­no umrežavanje, Mobile Computing-om (sustav praćenja) i arhitektom Carlom Rattijem.

Lokalno grijanje vs. Tradicionalni sustavi grijanja

Tradicionalni sustavi grijanja su efek­tivni ali koriste veliku količinu energije za ispunjenje zacrtanog cilja. S druge strane lokalni sustavi grijanja su ineli­gentni sustavi koji optimiziraju količinu potrošnje u odnosu na broj osoba, a ne na veličinu prostorije. Toplinski kanali su usmjereni prema osobi tako da se od­mah dolazi do željenog učinka za razliku od grijanja prostorije u kojoj osobe ovise o temperaturi prostorije. U prenesenom značenju lokalni sustav grijanja svakoj osobi u prostoriji daje svoje osobno sunce odnosno ogrjev.

S obzirom da lokalni sustavi grijanja koriste Wi-fi bazu za praćenje pokreta i grijače na stropu, sustav prepoznaje kada početi grijati i kada prestati. Kod tradicionalnih sustava grijanja česte su situacije kada temperatura prelazi ili silazi ispod osobne željene temperature, tako nekima može biti prevruće a neki­ma prehladno. Lokalni sustavi grijanja se zbrinjavaju za svaku osobu davajući željenu temperaturu. Ušteda lokalnih sustava grijanja u odnosu na tradicional­ne iznosi i do 90% potrošene energije.

Mehanizam lokalnog grijanja

Lokalni sustavi grijanja stvaraju osobnu klimu oko svakog individualca u pro­storiji. Dakle koriste se senzori pokreta i grijači na stropu kako bi se prema osobi umjerila željena temperatura koja se zasniva na infracrvenim zrakama topli­ne. Sustav koristi posebno ogledalo koji stvara snop zraka koje prenose toplinu prema određenom cilju u ovom slučaju osobi. Umjesto da se zagrijava čitava prostorija zagrijava se samo prostor oko osobe, čime se poboljšavaju perfor­manse u pogledu brzine zagrijavanja i potrošnje energije.

Prednosti lokalnog grijanja

Najveća prednost inteligentnih lokalnih sustava grijanja je očuvanje energije. Prema procjenama stručnjaka, može se ostvariti ušteda energije i do 90% u slu­čaju da su dvije osobe u prostoriji. S ob­zirom kako energija postaje sve skuplja, svaka ušteda koja još pazi na očuvanje okoliša je krucijalna. Još jedna prednost sustava lokalnog grijanja je da nudi mo­gućnost personaliziranja temperature za svaku osobu. Svako ima drukčiji meta­bolizam i osobnu temperaturu, a lokalni sustav grijanja prati svaku osobu i daje joj optimalnu količinu topline. 

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...