Mjerači toplinske energije - KALORIMETRI

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Kalorimetri su dizajnirani za mjerenje toplinske energije kod sistema centralnog grijanja, hlađenja ili kod kombiniranih sistema. Kalorimetri mjere potrošenu to­plinsku energiju. Količina toplote izražava se u kilovat satima ili me­gavat satima. Kompaktni kalorimetar je uređaj koji se sastoji iz mjerila protoka, 2 temperaturska senzora (koja mjere razliku temperature dovoda i povrata) i računske jedinice.

Kalorimetre se ne isplati stavljati u sta­nove koji su u zgradi s više od jedne ver­tikale. Stavljaju se na radijator i mjere na principu razlike temperature vode koja ulazi u radijator i one koja izlazi iz njega, a da bi sve to točno izmjerili, još mjere i protok vode kroz radijator. Kalorimetri na osnovi svih mjerenja daju vrijednost potrošene energije.

Kada se kalorimetri koriste?

Kalorimetri se koriste u podstanicama sistema daljinskog grijanja - centralni kalorimetri, koje postavljaju toplane odnosno javno komunalna preduzeća. Individualni kalorimetri postavljaju se ispred svakog stana – mjere individual­nu potrošnju grijanja. Također, koriste se i u sistemima podnog grijanja kada je tehnički nemoguće instalirati djelitelje troškova toplote.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...