Najčešće greške pri uređenju kupaonice

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Opremanju kupaonice obično se posvećuje dosta pozornosti jer ona mora biti praktično i funkcionalno, ali i lijepo dizajnirano mjesto za opuštanje.

Uz odabir stručnih majstora ne treba zaboraviti kako je dobro planiranje i dizajniranje jednako tako važno. Kupaonski namještaj je fiksan i greške koje se načine u startu donijet će dugogodišnje nevolje i neudobnost. Potrebno je posvetiti pozornost i dizajnu kupaonskog prostora i uklapanju detalja. Kako bi se izbjegle osnovne greške pri kreiranju nove kupaonice bilo bi poželjno slijediti par osnovnih trikova.  

Izostanak savjetovanja sa stručnjacima  

Za kupaonicu je jednako važna konzultacija sa stručnjacima i majstorima kao i prilikom preuređenja bilo kojeg drugog prostora. Najvažnije je adekvatno osmisliti raspored, položaj sanitarija i uređaja. Stil kupaonice i raspored potrebno je prilagoditi potrebama i ukusu osoba koje će koristiti kupaonicu.  

Boje u kupaonici  

Odabir keramike za toalet i kupaonicu bitno utječe na doživljaj prostora i njegove veličine. Moderan dizajn ili popularne bordure treba pažljivo birati i primjenjivati, posebno u malim prostorima. Samostalni odabir keramičkih pločica jarkih boja često rezultira greškom. U svakom slučaju, uvijek je najsigurnije koristiti neutralne tonove ili kombinaciju sive skale s jednom naglašenom bojom.  

Predimenzionirana sanitarija  

Vrlo česta greška prilikom opremanja kupaonica jeste ugradnja neodgovarajućih sanitarnih elemenata. Vođeni dizajnom, brendom ili nestručnim sugestijama trgovaca, ljudi su skloni kupovini predimenzioniranih sanitarija ili kupaonskog namještaja. Ovakvom greškom čak i dovoljno velik prostor može postati neudoban i neudoban. Iz tog razloga, preporuka je da sve dimenzije provjerite i da funkcionalnost bude na prvom mjestu, jer će, u ovom slučaju, upravo ona doprinijeti estetici.  

Loš izbor opreme za kupaonicu  

Aksesoaru i pratećoj opremi za kupaonicu također je potrebno posvetiti dovoljno pozornosti. Odaberite stil i ton u kome ćete urediti kupaonicu, pa police i ormariće uklapajte prema tome. Ukoliko želite naglašene detalje, pažljivo ih uklopite u cjelinu. Česta greška može biti loš odabir baterije za umivaonik koja nije adekvatne veličine ili nije pravilno pozicionirana, pa je rastojanje između nje i umivaonika preveliko ili premalo te zbog toga tijekom pranja ruku voda prska, nema dovoljno mjesta za ruke ili jači mlaz izbacuje vodu iz umivaonika. Policu ili ormarić za odlaganje treba dobro dizajnirati i pozicionirati, baš kao i funkcionalno ogledalo. Ne zaboravite i adekvatno osvjetljenje, skladne utičnice i ostali sitni aksesoar koji čini sastavni dio dobro projektirane i opremljene kupaonice.  

Neodgovarajući materijali  

Kupaonica je prostor u kojem se, u kratkom vremenskom razdoblju, značajno mijenjaju temperatura i vlažnost zraka. Stoga je važno koristiti materijale koji su predviđeni i proizvedeni upravo za takve uvjete: vodootporni presovani materijali, adekvatno obrađeno drvo, vodootporne mase za fugiranje, staklo odgovarajućih karakteristika te podne pločice s površinom koja nije klizava. Često se za bazu nadgradnog umivaonika upotrebljava nedovoljno zaštićeno drvo, što za posljedicu ima fleke od vode i sapuna, kao i ispucanu i deformiranu ploču.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...