Održavanje sustava grijanja

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Da bi vas vaš kotao efikasno grijao i pri tome trošio optimalne količine peleta, bitno je prakticirati redovno održavanje propisano od strane proizvođača. Donosimo vam četiri osnovna koraka za održavanje kotla

  1. Koristite kvalitetan pelet

Kvalitetan pelet ima postotak vlage manji od 10% i razinu otpada i sadržaj pepela manji od 1%. Da biste bili sigurni da se radi o kvalitetnom peletu, potražite  oznaku „EN Plus“ na pakiranju. Uz to se pobrinite da je pelet propisno skladišten i suh. Mokar pelet se dekompozira i može dovesti do začepljenja svrdla koji dovodi gorivo u ložište. Do začepljenja može doći i u slučaju jeftinijeg, nekvalitetnog peleta koji se mrvi.

  1. Redovno čistite vašu peć

Ložište, ladica za pepeo, izmjenjivač topline i staklo moraju se redovno čistiti. Pročitajte u uputstvu za rukovanje peći o tome kako i kada čistiti ložište. Uobičajeno je čistiti peć usisavačem za pepeo. Ukoliko peć ima ladicu za pepeo potrebno ju je prazniti jednom do dva puta tjedno, ovisno o tome koliko koristite peć. Čistite izmjenjivač topline prema instrukcijama proizvođača. Izmjenjivač topline filtrira topli zrak koji nastaje sagorijevanjem peleta. Površina izmjenjivača topline obično se čisti šipkom za čišćenje. Za čišćenje stakla potražite u trgovinama sredstvo za čišćenje stakla kamina. Prije čišćenja naravno potrebno je pustiti da se peći ohladi.

  1. Pregledajte spremnik za pelet i puž svaki put kad dodajete pelet

U redovno održavanje peći spada i pregled spremnika i pužnice zbog otpada i prašine koji mogu dovesti do začepljenja sistema. Da biste smanjili rizik od začepljenja sačekajte da se sav pelet iz spremnika potroši prije nego što dodate drugu vreću peleta. Na taj način možete uz pomoć usisavača, svrdla i sl. ukloniti prašinu ili neki drugi otpad koji može uzrokovati zaglavljivanje pužnice ili neki veći problem.

  1. Godišnje zatražite servis od profesionalca

Bilo bi idealno da jednom godišnje vašu peć pregleda i očisti stručna osoba, odnosno serviser. Ako posjedujete odgovarajući alat dimnjak možete čistiti i sami. Izgaranje peleta tokom vremena stvara naslage čađi i ako se ne čisti može dovesti do zapaljenja dimnjaka. Ecos u ponudi nudi kupcima svojih proizvoda uslugu servisiranja kotlova i kamina. Ova usluga vrši se u periodu trajanja garancije i uz obavezno predočenje fiskalnog računa. Zahvaljujući razgranatoj servisnoj mreži uslugu servisa mogu dobiti kupci diljem Bosne i Hercegovine.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...