Pametni termostati

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Pametni termostati najjednostavniji su način kontroliranja temperature i uštede toplinske energije.

Na tržištu osim klasičnih ručnih, postoje i pametni radijatorski termostati koji automatski reguliraju toplinu. Na ventil termostata montirana je digitalna termostatska glava koja automatski registrira temperaturu prostorije te igla ventila koja po potrebi zatvara ili otvara dotok tople vode u radijator. Ako se stan, primjerice, zagrije toplinom koju emitiraju sunce i kućanski uređaji, poput štednjaka, glačala i fena za kosu, radijatorski termostat automatski zatvara dotok topline te se radijator hladi. A također, kada se stan ohladi, grijanje se opet samo uključuje.

Pametni termostati omogućavaju promjenu raznih postavki termostata putem osobnog smartphone-a, a u nekim slučajevima i putem osobnih računala, web preglednika ili glasovne naredbe. Ova nova razina komfora, primjerice omogućava podešavanje temperature radijatora u sobi, na putu kući s posla. Većina pametnih termostata omogućava pregled povijesti grijanja, te time pokazuje vlasniku uvid u osobne preferencije temperature i vremenskog termina grijanja. Pametni radijatorski termostat se može namjestiti tako da automatski snižava temperaturu noću ili kad nikoga nema u kući te se programira da zaštiti prostor od smrzavanja. Pravilno postavljen i programiran, radijatorski će termostat pri duljem izbivanju održavati temperaturu na oko sedam Celzijevih stupnjeva i tako istodobno osigurati optimalnu uštedu energije i zaštititi prostor, odnosno sustav grijanja od mogućih šteta zbog smrzavanja. Mogućnost daljinskog upravljanja temperaturom na radijatorima predstavlja veliki pomak u domeni grijanja.

No osim olakšica pri promjeni temperature ova nadogradnja radijatora i elektroničkih uređaja je eco friendly. S obzirom da veliki broj korisnika još uvijek koristi drva kao osnovnu sirovinu za grijanje, ova prednost električnog grijanja bi ubrzala proces smanjivanja korisnika drvne si­rovine.

Više pametnih termostata povezanih s centralnom jedinicom omogućavaju formiranje tzv. zona. Zone predstavljaju dijelove stambenog prostora u kojima su postavljeni radijatori ili elektronske grijalice. Tako primjerice zone mogu biti dnevni boravak, kuhinja, kupaonica, itd. Svaka zona može imati različitu tempe­raturu zahvaljujući sustavu pametnog grijanja. U slučaju naprednih sustava pametnog grijanja, pametni termostati pamte vrijeme i prostorije u kojima su termostati korišteni, odnosno kada u njima ljudi borave, te automatski stvara­ju sebi naredbe i povećavaju odnosno smanjuju temperaturu.

Wi-fi pametni termostati predstavljaju sastavnicu pametnih kuća. Smještaj budućnosti odnosno pametne kuće su začetnik ideje o modernizaciji i prelaska na wi-fi termostate. Nove ideje u do­meni kućnog grijanja nude adaptivna rješenja na svim uređajima grijanja, pa tako i termostatima. Termostati kao re­gulatori na krajnjoj točki sustava grijanja predstavljaju prvi dodir sa korisnikom sustava grijanja.

Instalacija pametnih termostata i pa­metnih glava termostata na radijatorima je izrazito laka i time bliska običnom ko­risniku. Pored toga, adaptacija pametnih termostata na postojeće sustave grijanja je izrazito praktična. Instalacija aplikacije na mobitelu i postavljanje pametnih termostata na zid ili radijator su jed­nostavne radnje koje ne odbijaju i one skeptične korisnike novih tehnologija.

Za pametne termostate smo prvi put čuli 2012. godine, no u kratkom perio­du ova industrija je zabilježila značajan rast. Tomu je pridonio novi koncept pametnih kuća. Time se dalo značaju energetskog managementa stambenih prostora. Takozvani „home energy ma­nagement“ je u početku privlačio osobe koje su puno trošile na inovativne stvar­čice koje će im unatoč skupljoj cijeni donijeti veću uštedu električne energije, međutim ti tzv. „gadgeti“ su ubrzo našli daleko širu primjenu.

Stručnjaci procjenjuju da tržište pamet­nih termostata tek očekuje ekspanzija, na području kućne, komercijalne i in­dustrijske upotrebe. Kućna upotreba bi trebala zauzimati najveći udio na tržištu pametnih termostata. Premda je tržište ovih uređaja najrazvijenije na području Sjeverne Amerike, ni tržište Europe ne zaostaje. Istraživanja predviđaju vrijed­nost tržišta pametnih termostata u vri­jednosti od 4.7 milijardi dolara do 2021. godine. Ova industrija paralelno prati proces digitalizacije u svijetu. Digitalni termostati idu korak dalje i uklapaju se u koncept automatizirane digitalizacije uređaja.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...