Pametno upravljanje energijom

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Grijanje ostaviti uključeno ili ga stalno paliti/gasiti?

Dani su kraći, hladniji i vlažniji, a većina stanovnika se užasava hladnoće i uključuje svoje centralno grijanje te ga redovito koristi, ali ne zna koji je pravi način. Gasiti grijanje preko noći dok spavate ili ne? Gasiti grijanje kada ste izvan kuće ili ne?

Svatko tko želi pokušati smanjiti račune što je najviše moguće, postavljat će pitanja: kako mogu sniziti račune? Je li efikasnije stalno imati grijanje uključeno? Grijanje vode je stalan i kontinuirani proces od kojeg svakog zaboli glava kada stignu računi koje treba platiti.

Dakle, je li skuplje konstantno uključivati i isključivati grijanje ili ne?

Vrijeme uključivanja grijanja

Ako se pitate je li skuplje stalno paliti grijanje kad vam treba i gasiti grijanje kad vam ne treba, odgovor je bez sumnje - Da, skuplje je! Jer zima je, hladno je i samo nekoliko stupnjeva iznad nule izvan vašeg doma, a vi želite upaliti svoje grijanje kada dođete kući. Ukoliko je vaše grijanje već na 17 stupnjeva, povećanje do 22 stupnja nije ogroman skok i neće dugo trajati da se dostigne ta temperatura i da vam bude ugodno za boravak. Ali, ako uđete u vaš dom i unutra je 7 ili 8 stupnjeva jer niste imali uključeno grijanje, trebat će vam duže i više energije da dostignete temperaturu od 22 stupnja. Što znači da ste prvotnim isključivanjem grijanja napravili pogrešku jer ste mislili da je jeftinije uključivati/isključivati grijanje i tako ste sebi napravili trošak jer povlačenjem više energije grijanje ste učinili sve skupljim.

Naravno, mnogi ljudi ne žele trošiti novac za grijanje prazne kuće cijeli dan dok su na poslu stoga vam u nastavku donosimo što možete učiniti povodom toga.

Pametno upravljanje energijom

Održavanje previsokih temperatura zraka u prostorijama te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih grešaka kojima rasipamo energiju. Pronalaženje inovativnih ideja za očuvanje energije mnogo je lakše u današnjem svijetu nego prije 30 godina, prije nego što je nastao internet. S obiljem tehnologije povezane s potrošnjom energije kojoj u današnje vrijeme imamo pristup stvorili su se novi oblici upravljanja energijom.

Pametni termostati

Srećom, u informacijskoj revoluciji u kojoj živimo nije nam teško i toliko skupo postaviti termostate za mjerenje temperature, mjerenje potrošnje energije, uključivanje/isključivanje grijanja, bilo fizičko postavljanje ili putem aplikacije s mobilnog telefona. Tako povezani sa svojim sustavom grijanja putem interneta možete daljinski upravljati potrošnjom energije vašeg doma.

Što to znači i što vam nudi Smart Wi-Fi Termostat?

S WiFi termostatom možete uključiti i isključiti vaše grijanje na daljinu i to gdje god se nalazili i kada god vi želite. Možete programirati termostat tako da po noći dok spavate ili dok ste izvan kuće, temperaturu postavite na nižu vrijednost ili ugasiti grijanje kada odlazite ujutro iz kuće. Također, pametnim termostatom možete regulirati sustav grijanja tako da se ugasi sat vremena prije nego izlazite iz kuće te da se upali pola sata ili sat vremena prije nego se vraćate kući na primjer s posla. Sobni termostat regulira temperaturu u prostoru na taj način da uključuje kotao i pumpu centralnog grijanja kad temperatura u prostoru padne ispod određene zadane vrijednosti.

Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7-15 %!

Pametni sustavi nadzora omogućuju vam upravljanje potrošnjom energije vašeg doma na malom zaslonu koji je pričvršćen na zid. Termostati vam pružaju pravovremene, visokokvalitetne podatke koji vam olakšavaju potrošnju. S podacima u stvarnom vremenu možete pogledati statistiku, poduzeti radnju u vašem domu i mijenjati vlastite navike tijekom dužeg vremenskog razdoblja da biste smanjili prosječne vrijednosti korištenja.

Izolacija

Toplina stalno traži način da pobjegne izvan vašeg doma u svakoj mogućoj prilici bilo kroz zidove, otvorene prozore ili rupu na krovu. Tu na red dolazi izolacija da spasi cijelu situaciju. Izolacija igra dvije važne uloge u očuvanju energije za vaš dom. Očito je da izolacija čuva toplinu u vašem domu, ali ono što je također bitno, dizajnirana je tako da zadrži toplinu da vašem domu održava ugodnu lijepu prosječnu temperaturu tijekom cijele godine, a ne samo tijekom zimskih hladnih mjeseci. To znači da toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskom razdoblju, već omogućava da se u ljetnom razdoblju vaša kuća ne pregrijava. Toplinska izolacija također štiti zgradu od štetnih vanjskih utjecaja i njihovih posljedica kao što su vlaga, smrzavanje, pregrijavanje.

Bojleri

Ako ste ikad rekli "Moji računi su previsoki", a još uvijek imate stari bojler, bacate novac niz cijevi! Stari bojleri su jedna od najmanje energetski učinkovitih instalacija koje možete imati u vašem domu! Novi bojleri su doslovno dizajnirani za uštedu energije, a neki bojleri imaju i digitalno sučelje koje će vam pomoći u jednostavnijem upravljanju energijom. Također, investicija u novi bojler će vam se brzo vratiti.

Postoji još jedan ključan razlog koji bi vas mogao uvjeriti da ostavite uključen bojler kako bi uštedjeli novac. Bojler promijenite na niži stupanj, ali da još uvijek bude vruć, kako bi vaš grijač učinkovitije uštedio na računima energije u cjelini. Računi za grijanje vode mogu iznositi čak 18% ukupne potrošnje energije, tako da sve izmjene koje možete izvršiti u tom dijelu vašeg računa za energiju imaju izravan utjecaj na ukupna mjesečna plaćanja, tako da bi grijanje vode moglo radikalno smanjiti vaše troškove.

Oblačite se primjereno temperaturi

Odjenuvši više slojeva odjeće kod kuće, možete si priuštiti smanjenje temperature vašeg doma za nekoliko stupnjeva. Ako ugasite grijanje, koristit ćete manje energije, zar ne? Ali to je nemoguće u zimskim mjesecima. Logično bi bilo da nosite topliju odjeću u zatvorenom prostoru tijekom zime, a laganiju odjeću tijekom ljeta. Nemojte se razbacivati energijom, ukoliko upalite grijanje i bude vam vruće namjestite optimalnu temperaturu u kojoj možete boraviti. Smanjenjem temperature grijanja za 2 stupnja možete puno uštedjeti.

Stoga, razmislite hoćete li tijekom zimskih mjeseci u kući hodati u kratkim ili dugim rukavima!

Po zimi sigurno ne želite uključivati i isključivati konstantno grijanje, jer to predstavlja još jedan rizik. Ti strojevi nisu savršeni, a što ih se sve više pali/gasi to je vjerojatnije da će se pokvariti, odnosno postati će neispravni. Prema tome, ozbiljno je pitanje oko problema uključivanja i isključivanja grijanja u vašem domu. Loše održavanje ili zapuštenost uređaja je uzrok broj 1 prestanku rada sustava grijanja ili hlađenja.

Postoji mnogo drugih taktika koje možete iskoristiti kako biste smanjili svoje račune. Možete izabrati razne pametne kontrole grijanja kako biste uštedjeli novac u svakom trenutku u godini.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...