Velike keramičke pločice - dobar izbor za modernu kupaonicu

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Gotovo ne postoji univerzalno pravilo koja veličina pločica odgovara određenom prostoru. No, jedno je sigurno, kakve god bile, lijepe keramičke pločice uvijek su rado viđene u modernim kupaonicama.

Keramičke pločice ne smije­mo promatrati kao isključiv građevinski materijal koji pokriva određenu cjelinu prostora. Keramičke pločice su znatno više od običnog materijala jer one pred­stavljaju zasebnu cjelinu koja utječe na opći dojam prostora. One su posebne i lijepe i kao takve nikako se ne smiju izostaviti kod uređe­nja kupaonice, odnosno njihovom odabiru moramo posvetiti posebnu pažnju. Upravo raznolikost ponude na tržištu nameće veći angažman kod izbora pločica. Nema sumnje da su pločice velikih dimenzija od­ličan izbor za velike kupaonice. No, pritom treba znati da je njihovo održavanje nešto zahtjevnije jer se radi o većoj površini koju treba odr­žavati. Velike pločice lijepo pristaju i u malim kupaonicama. Danas se sve više u male kupaonice ugrađuju velike pločice u kombinaciji s ploči­cama manjih dimenzija. Vrlo često se primjenjuje kombinacija kad se na zidove kupaonice postave velike, a na pod kupaonice male pločice.

U slučaju da se velike pločice po­stavljaju na neravne zidove, treba dodatno pripaziti kako bi se izbjeglo naglašavanje nepravilnosti. Različite dimenzije, oblici i boje keramičkih pločica stvaraju prekrasne kom­binacije. Naravno, treba odabrati adekvatne pločice i pravilno ih postaviti. Boje kod velikih pločica u kupaonici imaju važnu ulogu. Dakako, nije svejedno koje će boje one biti, stoga kod kupovine pločica treba posebno voditi računa i o boji kupaoničkih elemenata, zidova itd.

Cjelokupni dojam kupaonice bit će puno bolji uklope li se svi kupaonič­ki elementi kao jedinstvena cjelina. Treba istaknuti da se mozaik-pločice također uklapaju u kombinaciji s velikim pločicama. Obloži li se samo mali dio zida mozaikom, kupaonica će dobiti na autentičnosti i original­nosti. Dakako, kod odabira pločica treba pripaziti na deklaraciju pro­izvoda. Naime, posebno je važno utvrditi o kojoj je klasi keramičkih pločica riječ, ali i o tome radi li se o zidnim ili podnim, unutarnjim ili vanjskim. Također, bitno je utvrditi i klasu protukliznosti pločica. Što se pak cijena tiče, one su toliko različi­te da je teško reći koja pravila vrije­de kod njihovog utvrđivanja. Uzmu li se k tome u obzir razne akcije i sniženja, pločice je moguće kupiti po vrlo primamljivim cijenama.

No, isplati li se kupiti jef­tine pločice?

Naime, ostaje otvoreno pitanje kva­litete o čemu treba dodatno voditi računa kako bi se izbjeglo njihovo pucanje, odljepljivanje i sl. Cijena ne bi trebala imati ključnu ulogu u odabiru pločica jer treba misliti i na krajnji rezultat koji se želi po­stići. Moderna kupaonica uređena je u skladu s potrebama korisnika. Ona prenosi oblike i dizajn kroz svo­je elemente, detalje, ali i keramičke pločice. Velike pločice danas su postale svojevrsni zaštitni znak mo­dernih kupaonica, bilo da se radi o velikim ili malim prostorima. Razli­čiti oblici, dizajn i boje su uz pomoć suvremenih tehnologija dovedeni gotovo do savršenstva pa pločice danas sve češće pronalazimo i u ostalim prostorima: hodnicima, dnevnim pa čak i spavaćim soba­ma. Na kraju, možemo zaključiti da su keramičke pločice dobar izbor za moderno uređenu kupaonicu pa preuređujete li svoj omiljen prostor svakako razmislite i o velikim ploči­cama.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...